Artist Statement NL:

In mijn werk bevraag ik de fysieke en mentale constructies die onze omgeving vormgeven. Ik richt me niet alleen op gebouwen en openbare ruimtes, maar ook op de subtiele, onzichtbare structuren, zoals sociale normen en verwachtingen, die we zelf creëren en waarmee we ons omringen. Deze constructies worden vaak als vanzelfsprekend beschouwd, hoewel ze door onszelf bedacht zijn en verankerd raken in onze werkelijkheid. Ik probeer in mijn werk deze constructies bloot te leggen en te onderzoeken hoe ik en anderen daarmee omgaan.

Mijn werkproces begint meestal met tekeningen, deze zijn voor mij de meest directe manier om gedachten en ideeën te verkennen Deze schetsen zijn vaak intuïtieve onderzoeken waarin ik zowel emotie als fysieke elementen vastleg. Ze vormen de basis voor mijn sculpturen, waarin ik een wisselwerking creëer tussen de vluchtigheid van een tekening en de monumentaliteit van materialen zoals beton, gietsteen en keramiek. De overgang van het denkbeeldige naar het fysieke fascineert me: in een tekening zijn de mogelijkheden grenzeloos, maar een sculptuur wordt beperkt door materie en zwaartekracht.

Materialen spelen een belangrijke rol in mijn werk; ze zijn niet alleen dragers van vorm, maar vertellen een verhaal. Beton bijvoorbeeld, symboliseert de vergankelijkheid van grote idealen en utopische projecten, die moeilijk te herzien of te veranderen zijn. Recent onderzoek ik de mogelijkheden van keramiek. Dit is voor mij een materiaal geworden wat meer grillige verhalen kan vertellen over je binnenwereld. Een materiaal dat je met de hand kan opbouwen, waarin het menselijk handschrift ook te zien is. Door bijvoorbeeld grove zwartbakkende klei te combineren met porselein ontstaan onverwachte veranderingen in de oven, die de spanning tussen binnen- en buitenruimte versterken.

Mijn werken vragen de toeschouwer om niet alleen naar de vorm te kijken, maar ook naar de processen en verhalen die eraan ten grondslag liggen op zoek te gaan. Ze nodigen uit tot een actieve ervaring: het werk te betreden, aan te raken en vanuit verschillende perspectieven te benaderen. Pas dan worden steeds meer fragiele elementen zichtbaar, zoals een spelletje of subtiele aantekeningen en notities.

 

Artist Statement EN:

In my practice, I question the physical and mental constructs that shape our environment. I focus not only on buildings and public spaces but also on the subtle, invisible structures, such as social norms and expectations, that we create and surround ourselves with. These constructs are often taken for granted, even though they originate from our own ideas and have become deeply ingrained in our reality. Through my work, I aim to expose these constructs and explore how I and others interact with them.

My process often begins with drawings, as they are the most direct way for me to explore thoughts and ideas. These sketches are usually intuitive investigations that capture both emotional and physical elements. They become the foundation for my sculptures, creating an interplay between the fleeting nature of a drawing and the monumentality of materials like concrete, cast stone, and ceramics. I am fascinated by the transition from the imagined to the physical: in a drawing, possibilities are limitless, but a sculpture is bound by matter and gravity.

Materials play a crucial role in my work; they are not just carriers of form but also tell a story. Concrete, for instance, symbolizes the passing of grand ideals and utopian projects, which are challenging to alter or undo. Recently, I have been exploring the possibilities of ceramics, a material that, for me, tells more nuanced stories about one’s inner world. It is a material that can be shaped by hand, where the human touch is visible. By combining rough, dark-firing clay with porcelain, unexpected transformations occur in the kiln, which heighten the tension between interior and exterior spaces.

My work invites the viewer not only to observe the form but also to seek out the processes and stories that underlie them. They encourage an active experience: to step into the work, to touch it, and to view it from various perspectives. Only then do the more fragile elements, such as hidden details or subtle annotations, reveal themselves.

…………………………………………………………………………………………..

Meer over het werk:

  • Drawing Centre Diepenheim – fixed script fluid lines – 2025

In deze tentoonstelling had ik de rol van curator, hieronder een video gesprek tussen mij en kunstenaar Jesse Strikwerda over de totstandkoming van de tentoonstelling.

  • Art Rotterdam – Ontmoet de genomindeerden van de NN-Award – 2024 –> zie: LINK

De kunstwerken van Kramer vertellen verhalen over het maakproces en reflecteren op de ruimtes die we creëren en bewonen. Ze nodigen uit om na te denken over de aard van constructie, over de rol van de mens in het vormgeven van onze omgeving en het contrast tussen de vergankelijkheid van ideeën en de duurzaamheid van materialen

 

  • Drawing Centre Diepenheim – The Unbalancing Act – LINK

 

  • Mister Motley – Niets kan niet, op atelierbezoek bij Maaike Kramer door Alex de Vries – 2023 –> zie: LINK

De beelden van Maaike Kramer laten structuren en constructies zien die opbouw en afbraak in zich verenigen. Ze onthullen hoe iets in elkaar zit, maar storten tegelijkertijd onder hun eigen gewicht in. De betonnen, stenen en keramische sculpturen vormen het evenbeeld van de wankele samenleving waarin we leven. De beelden die ze maakt zijn en overblijfsels van wat er was en fundamenten voor wat nog komt.

 

  • Springvossen – Podcast van Robert van Altena in samenwerking met AmsterdamFM – 2023 –> zie: LINK

“Tekenen is voor mij de meest directe handeling van hoofd naar hand. Er zit niks tussen […]. Eigenlijk zie ik mijn werk altijd als een soort dikke tekening. Het is een tekening met massa. Maar kan deze lijn ook gewicht aan? In hoeverre kan wat je hoofd kan bedenken ook werkelijk de werkelijkheid in?”

  • Kunst is Lang – Podcast van Luuk Heezen in samenwerking met Mister Motley – 2022 –> zie: LINK

De wandwerken en sculpturen van Maaike Kramer zijn ofwel opgetrokken uit beton, of ze refereren aan beton. Het zijn objecten die zowel monumentaal als kwetsbaar ogen, met een huid vol vouwen, verschillende grijstinten en getekende schetsen – waardoor hun constructie en onaffe karakter wordt benadrukt. Deze betonnen beelden zijn voor Maaike een monument voor het idee dat zelfs de meest stellig gebrachte waarheid een constructie is, en daarmee niet absoluut of onveranderlijk.

 

  • Lost Painters – Drawing Centre Diepenheim – The Unbalancing Act – 2022 –> voor gehele tekst zie: LINK

De hele tentoonstelling draait om het denken van de kunstenaar, over de vraag hoe de ruimte kunt bespelen? Iedere handeling heeft gevolgen op het volgende, en iedere poging zet andere dingen in beweging. Soms dus ook op plekken waar je het niet direct verwacht. Het maakt dit echt zo’n tentoonstelling die je eigenlijk gewoon in het echt moet ervaren.

 

  • Artist in residency – Twijfelen in beton – Art Utrecht/Lou Vos 2021 –> voor de gehele tekst zie: LINK

De tekeningen vormen een wezenlijk onderdeel van het werkproces en fungeren als bouwstenen die zijn terug te vinden in de betonnen objecten. Het zijn juist de vele pogingen, het zoeken, wat haar fascineert. Nooit is het zeker hoe het er uiteindelijk uit zal zien.

 

  • Members View – Young collectors Circle /Luuk Heezen 2020 –> voor gehele tekst zie: LINK

Het heeft iets weg van een schatkaart, maar dan een weifelende: eentje die voorzichtig probeert een weg te formuleren, zich weer terugtrekt, gehavend en dubbelgevouwen is, een lichte en een donkere helft heeft en allerlei grijstinten ertussenin. En tegelijkertijd straalt het werk een bedeesde kracht uit, het is er, en heeft iets te bieden voor wie oog heeft voor wat niet schreeuwt.

 

  • Zwevend Beton – Marjolein Sponselee/Lucy in de Lucht 2020 –> voor gehele tekst zie: LINK

Maaike maakt objecten in beton. Objecten aan de wand en op de vloer. Opvallend is dat het beton geen massief, kil blok is maar allerlei sporen in zich draagt. Sporen van andere materialen, sporen van tekeningen en letterlijk ook verschillende lagen waarin het werkproces zichtbaar blijft.